WORKS - Others

Centre Pompidou-Metz - France, 2010

ポンピ ドー・センター - メ ス


This annex for the Pompidou Center in Paris, is to be built in Metz as a complex including an art museum and theater. By locating a large roof in the park, and by opening the glass shutter façade around the perimeter, a continuous transition of the interior and exterior space is created. The roof is made from laminated wood in a hexagonal woven pattern composed in the form of a Chinese bamboo-woven hat. This large wooden roof is covered in a Teflon-coated fiberglass membrane and allows soft natural light to filter into the interior. The main galleries are a series of 90mx15m cantilevering rectilinear tubes that float above the ground, and their glass window ends point in the direction of the cathedral and other monuments of the city.


ポンピドー・センター-メスの設計にあたって, 機能的な空間をつくるため,プログラムを単純なボリュームにアティキュレートし,それらを動線上明確で,相互関係が機能しやすいよう立体的に配置した.まず一般ギャラリーを幅15m,長さ90mの四角いチューブ状のボリュームに入れ,エレベータと階段が納まった六角形の鉄骨タワーの周りに3段に積み上げて配置した.3本のギャラリーチューブは,先端の小口が断面いっぱいのピクチャー・ウィンドーとなっていて、一番上層のチューブ3ではメッツ市のシンボルであるカテドラルを,チューブ2では中央駅を切り取った.このほか,レストランが納まる円形ボリュームと,オーディトリウム,オフィスやバック機能を納めた単純で閉鎖的な四角い箱形ボリュームを配した.

photo by Didier Boy de la Tour
   top back