CALYPSO Restaurant & Lounge / レストラン CALYPSO

Jing An Kerry Centre, Shanghai
2013

This feature restaurant and lounge aspires to be the jewel box feature for a new mega-city block development in Shanghai. The design is influenced by the contextual reference of the traditional form of the row house style of the nearby “Mao House”, and incorporates an angled roof and the structure is clad in laminated bamboo. The restaurant is two stories with the main dining and wine bar on the ground level, and lounge bar space on a covered roof terrace directly accessible from a grand stair. The north facade of glass incorporates an innovatively designed wall of paper tubes and interwoven translucent building paper that is lit by LED strips. The entire facade of the ground floor opens to outside using motorized bi-folding glass doors. The angled transparent glass roof has a layer of suspended woven bamboo screens which filters natural light through the space.

上海の新しいメガ都市開発に適したレストランとラウンジを設計案。近くの「真央ハウス」の伝統的な長屋風のスタイルを保つため、積層竹の構造体と角度のある屋根とを組み合わせた。レストランは2階建てで、1階にはメインダイニングとワインバー、大階段をのぼると、屋上テラスへとつながっているラウンジバーがある。北側のガラスのファサードは、紙管と半透明の防水紙にLEDストリップを織り交ぜた。ファサード全体は電動のガラス窓となっており、開け閉めが自由である。ガラスの屋根の間には竹の網戸があり、竹の網戸を閉めるとやさしい自然光が室内に入るようになっている。