La Seine Musicale / ラ・セーヌ・ミュジカル

Shigeru Ban Architects Europe + Jean de Gastines Architectes
île Seguin, Boulogne-Billancourt, France / パリ郊外、フランス
2017

敷地は、パリ西郊外のセーヌ川に浮かぶセガン島。用途は、4,000席の多目的ホールと1,500席のクラシック音楽ホールと音楽学校の複合施設である。川に沿う敷地は島のマスタープランを手掛けたジャン・ヌーヴェルの考えに従い、エッジをコンクリートの壁で囲い、その中に巨大な多目的ホールを融合し、ランドスケープで覆った。壁は、島の先端に行くにつれ徐々に低くなり、水面の上に木造六角グリッド構造の玉子型クラシック音楽ホールが浮かぶ。木造グリッドのファサード沿いには、太陽方位に合わせて移動をする帆のような巨大な三角形のソーラーパネルを設け、効率的に発電するとともに、また背後のロビーガラス面を遮光する。パリへの西のゲートとしてのモニュメントになることを期待された。
This project is for a music hall complex including a 4,000 seat multi-purpose hall, a 1,150 seat classical music hall and a school of music, located on Seguin Island in the western suburbs of Paris. As described in Jean Nouvel's master plan for the island, a concrete wall defines the perimeter of the site along the water's edge. Set within this wall is a large multi-purpose hall which is surrounded by a lush green landscape. As the perimeter wall eventually diminishes towards the leading edge of the site, the hexagonal wooden grid shell structure of the classical music hall emerges. Surrounding the grid shell structure is a large triangular solar panel mobile sail. The sail's ability to follow the path of the sun, allows for increased efficiency of the solar panels as well as providing a solar shield for the lobby behind. This environmentally friendly sail will ultimately become a new identity for the complex. It is expected to become a new symbol as the western gate into Paris.